ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ: 'ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΝΕΧΕΣ ΤΑΞΙΔΙ ΠΟΥ ΣΕ ΠΑΕΙ ΜΟΝΟ ΜΠΡΟΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΠΙΣΩ'




Είναι ταλαντούχος, του αρέσει να τσαλακώνεται και δε διστάζει για δεύτερη φορά να με εμπιστευτεί και να μου μιλήσει για άλλη νια φορά τόσο ανοιχτά για όλα όσα σχεδιάζει, νιώθει και ζει. Πολύ σωστά μαντέψατε. Ο Στέλιος Χαρίτος είναι ο καλεσμένος μου, λίγο πριν την εκπνοή του Οκτώβρη και το καλωσόρισμα του Νοέμβρη. Είστε έτοιμοι; Φαντάζομαι πως ναι!

Αρχικά περιγράψτε μας τι πρόκειται να δούμε στην νέα παράσταση σας "Ένας Χαρίτος στα μπουζούκια";

Η καινούρια μου παράσταση με τίτλο "Ένας Χαρίτος στα μπουζούκια " είναι ένα ακόμη καλλιτεχνικό βήμα που με εξελίσσει  και με βοηθάει να διανθίσω την τέχνη μου. Η συνύπαρξη μου με υπέροχους μουσικούς στη σκηνή μου δίνει την δυνατότητα να κάνω πράγματα που δεν μπορούσα παλαιότερα να παρουσιάσω, όπως πολύ ωραία τραγουδιστικά  ντουέτα σπουδαίων καλλιτεχνών που έχουμε αγαπήσει. Φέτος πρωταγωνιστούν στο πρόγραμμα μου μεγάλοι μύθοι του τραγουδιού και του κινηματογράφου που τους κατεβάζω κάτω στο κοινό αναμετρούνται με τον κόσμο και κάπως έτσι ξεκινάει μια παράσταση που παντρεύει την κωμωδία με το δράμα και την ξέφρενη διασκέδαση.

Ποιο πιστεύετε πως είναι το πιο δυνατό κομμάτι στην παράσταση σας; 

Καταρχήν η παράσταση είναι σκηνοθετημένη  με τέτοιο τρόπο που σταδιακά κορυφώνεται ο παλμός της και κατ’ επέκταση και ο παλμός του κοινού.

Υπάρχουν εξαιρετικά κείμενα και σενάρια με πρωταγωνιστές τους ήρωες που υποδύομαι και κάνουν τον κόσμο να ξεσπά στα γέλια, αλλά τολμώ να πώ πως  δυνατή στιγμή είναι όταν υποδύομαι μεγάλες φυσιογνωμίες και φωνές του ελληνικού πενταγράμμου όπως Καζαντζίδη, Μαρινέλλα, Στράτο Διονυσίου, Σωτηρία Μπέλλου, Δημήτρη Μητροπάνο και ο κόσμος τραγουδά μαζί μου ενθουσιάζονται συγκινούνται, χειροκροτούν.

Ποια είναι τα συναισθήματα σας την ώρα της παράστασης; Τι είναι αυτό που σκέφτεστε περισσότερο;

Όταν ανεβαίνω στη σκηνή είμαι ένα παιδί που έχει ανάγκη να παίξει,  να μοιραστεί τον ενθουσιασμό του, τη χαρά του και να αφήσει στην άκρη ότι το πληγώνει και το στενοχωρεί. Αυτό είναι που νοιώθω πολύ έντονα και προσπαθώ να το μεταδώσω στον κόσμο, να αφήσουμε για λίγο την φασαρία που υπάρχει γύρω μας και να ακούσουμε το παιδί που όλοι έχουμε μέσα μας και είναι εκεί για να ανοίγει πάντα μια πόρτα στη νιότη της ψυχής μας!

Υπάρχουν στιγμές που το κοινό σου δεν αντιλαμβάνεται το είδος του χιούμορ που ασκείτε;

Δεν μπορώ να πω πως έχω αντιμετωπίσει τέτοια περίπτωση γιατί ποτέ δεν αντιμετωπίζω το κοινό και τη παράσταση σαν κάτι το επαναλαμβανόμενο. Κάθε φορά είναι εντελώς διαφορετική και αυτό διαμορφώνει την παράσταση και κάθε μια είναι διαφορετική από την προηγούμενη. Γι 'αυτό με ενδιαφέρει πολύ να αντιληφθώ πρώτα τι παλμός υπάρχει από κάτω και να προσπαθήσω με όλον αυτόν τον κόσμο να γίνουμε μια παρέα και μετά όλα κυλάνε μια χαρά.



Μερικές προσωπικότητες τις οποίες μιμείστε δεν είναι πλέον κοντά μας. Ποια πιστεύετε θα ήταν η αντίδρασή τους αν έβλεπαν τον εαυτό τους μέσα από εσάς;

Σε αυτό δεν μπορώ να σου δώσω μια ολοκληρωμένη απάντηση γιατί πολλούς από αυτούς δεν έτυχε να τους γνωρίσω από κοντά. Πάντως αυτό που μπορώ να σου πω εγώ είναι πως προσπαθώ να αποδώσω αυτούς τους χαρακτήρες με πολύ σεβασμό και φινέτσα και αυτό είναι το καθρέφτισμα και το feedback, αν θέλεις, που παίρνω από τον κόσμο, οπότε αυτή για εμένα είναι η επιβράβευση μου!

Τι σημαίνουν για εσάς οι λέξεις θέατρο και ηθοποιός ?

Ο ηθοποιός για εμένα είναι  ένας ταξιδιώτης που κάθε φορά κουβαλάει καινούριες αποσκευές για καινούριους προορισμούς και το θέατρο είναι μια απέραντη θάλασσα με έναν υπέροχο βυθό  που περιμένει να τον εξερευνήσεις και μια ακύμαντη επιφάνεια που σε καλεί να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και εμπειρίες. Με λίγα λόγια όλη αυτή η διαδικασία είναι ένα συνεχές ταξίδι που σε πάει μόνο εμπρός και ποτέ πίσω.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια άνθιση των talent shows. Σε ποιο από όλα αυτά θα προτιμούσατε να δηλώσετε συμμετοχή;

Ποτέ δεν σκέφτηκα να συμμετάσχω σε κάποιο talent show διότι πιστεύω πως η πολλή γρήγορη και εύκολη αναγνωρισιμότητα που μπορεί να σου δώσει ένα τέτοιο show δεν βοηθάει ιδιαίτερα τον έναν καλλιτέχνη. Αντιθέτως του δημιουργεί προβλήματα. Είναι σημαντικό να περάσει κάποια στάδια ένας καλλιτέχνης για να φτάσει σε μία αναγνωρισιμότητα  και αποδοχή. Δεν μπορεί να γίνει από την μια στιγμή στην άλλη. Είναι σαν να σπέρνεις  τον σπόρο μια μέρα και την επόμενη απαιτείς να βγάλει καρπό. Αυτό δεν είναι φυσικό. Λείπει όλο το στάδιο της ωρίμανσης που είναι το πιο σημαντικό. Οπότε επιλέγω μια αργή και σταθερή πορεία.

Πως μπορεί να είναι η καθημερινότητα ενός ηθοποιού όπως εσείς, που συνδυάζετε και άλλα πράγματα;

Αν έλεγα πως είναι εύκολη θα ήταν ψέμα. Βρίσκομαι σε πολλά και διαφορετικά ταμπλό  και πρέπει να κρατάω μια ισορροπία χωρίς η μία ιδιότητά να καπελώνει την άλλη. Από την άλλη όμως όσο δύσκολο είναι άλλο τόσο το βρίσκω και γοητευτικό και θεωρώ ευλογία να μπορώ να υπάρχω σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς  με άλλους στόχους και προοπτικές.

Αν είχατε τη δυνατότητα να επιλέξετε κάποιο άλλο είδος θεατρικής παράστασης ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Ξεχωριστό είδος για εμένα είναι το θέατρο του παραλόγου, με εξαιρετική προτίμηση στον σπουδαίο συγγραφέα Ευγένιο Ιονέσκο. Είναι κάτι που με συναρπάζει γιατί μέσα από έργα σαν κι αυτά, που φαινομενικά δεν υπάρχει συνοχή σε πρόσωπα και καταστάσεις και όλα παρουσιάζονται τόσο απλοϊκά και τόσο περίπλοκα, ταυτόχρονα κρύβονται σπουδαίες και σκληρές αλήθειες που φοβόμαστε να παραδεχτούμε. Αυτό είναι κάτι που με ταρακουνάει και με εξελίσσει σαν καλλιτέχνη αλλά κυρίως σαν άνθρωπο. Οπότε αυτό είναι κάτι που θα το έκανα με πολύ όρεξη και χαρά!!! 


Πληροφορίες:

Ο Στέλιος Χαρίτος εμφανίζεται κάθε Παρασκευή στο "Καφέ του Μύλου" (Ανδρέου Γεωργίου 56) και στην θεατρική παράσταση "Ένας Χαρίτος στα μπουζούκια".
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 522822.