ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

'ΒΑΨΑΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ ΜΑΣ' ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ


Βάψαμε τον κόσμο κόκκινο με την αμαρτία μας

Μια παράσταση devised theatre για τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα

Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα είναι μια ταξινόμηση των πιο σοβαρών αμαρτημάτων σύμφωνα με την Καθολική εκκλησία, την οποία εισήγαγε ο Πάπας Γρηγόριος Α΄ κατά τη διάρκεια της θητείας του 590-604 μ.Χ., στην εργασία του Magna Moralia. Τα αμαρτήματα ονομάζονται "θανάσιμα" γιατί σύμφωνα με την εκκλησία μπορούν να στερήσουν τη θεία χάρη και να οδηγήσουν στην αιώνια καταδίκη της ψυχής του ανθρώπου, εκτός αν συγχωρεθούν με την εξομολόγηση. Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε αμάρτημα εκπροσωπείται και από ένα δαίμονα.


Έχουν αξιολογηθεί ως παραπτώματα που επισείουν την ύψιστη τιμωρία και καταδικάζονται εδώ και χιλιετίες από την εκάστοτε ηθική τάξη ως ελαττώματα που πρέπει να καταπολεμούνται. Παρ' όλα αυτά αποτελούν αδυναμίες που εξακολουθούν να «βασιλεύουν» στη σύγχρονη εποχή. Και αυτό γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανθρώπινη φύση. Τα βλέπουμε να εκδηλώνονται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό γύρω μας - στις καθημερινές ειδήσεις, στον κοινωνικό μας περίγυρο, ενδεχομένως και στον ίδιο τον εαυτό μας. 

Οι επίπονες προσπάθειες της θρησκείας να εξορίσει αυτές τις αδυναμίες μαζί με τους δαίμονές τους εις το πυρ το εξώτερον δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει. Ίσως επειδή αποτελούν εκφράσεις χαρακτηριστικών που είναι απολύτως συνυφασμένα με την ανθρώπινη φύση. Έτσι ακριβώς αντιμετωπίζονται σήμερα από την επιστήμη, η οποία βλέπει στη βάση του καθενός από αυτά τα «θανάσιμα αμαρτήματα» ένα εξελικτικό «εργαλείο» το οποίο εξυπηρετεί την επιβίωση και τη διαιώνιση του είδους. 


Τα προβλήματα, λένε οι ειδικοί, αρχίζουν όταν χάνουμε τον έλεγχο και ξεπερνάμε τη σωστή «δόση». Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα απεικονίζουν τον αιώνιο αγώνα της ανθρωπότητας να υπερβεί τα ζωώδη ένστικτά της και να κυριαρχήσει στα συναισθήματά της. Η ανικανότητά μας να επιτύχουμε απόλυτα αυτόν τον έλεγχο είναι αυτή που τα κάνει επίκαιρα ακόμη και σήμερα. 

Στην παράσταση ακούγονται αποσπάσματα από τα κείμενα: 

Λιχ, όπως Λιχάνωρωπος – Σοφία Νικολαίδου
Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; – Χρύσα Σπηλιώτη 
Είσαι ευτυχισμένος τώρα που είσαι πια νεκρός, Αγαμέμνονα;- Κριστίνε Μπρύκνερ
Πλήξη – Αλμπέρτο Μοράβια
Σαλώμη – Όσκαρ Ουάιλντ
Οθέλλος – Ουίλιαμ Σαίξπηρ 
Ω Δεισδαιμόνα, αν είχες μιλήσει! – Κριστίνε Μπρύκνερ
13 φεγγάρια μετά – Φρίντα Μπιουμπι
Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν – Ερρίκος Ίψεν
Underground – Κρίστο Μπόιτσεφ


Info:
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Δήμητρα Τσάκου
Επιλογή Κειμένων: Η ομάδα
Μουσική Επιμέλεια: Μαρία Γκόγκα
Φωτισμοί: Διονύσης Καραθανάσης
Ψιμυθιολόγος: Ειρήνη Σιγανού
Φωτογραφίες: Θανάσης Κριτσωτάκης
Οργάνωση Παραγωγής: Απόστολος Λιάπης

Παίζουν (αλφαβητικά):
Νίκη Ανανιάδου
Μαρία Γκόγκα
Ντόρα Δήμου
Αλέξανδρος Ευσταθίου
Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Εύη Ταστσόγλου

Τετάρτη, 27 Σεπτέμβρη, 21:30

Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά
Πληροφορίες-κρατήσεις: 2310 423925
Είσοδος: 5 ευρώ