ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

 

Το eBooks4Greeks είναι μία από της πιο γνωστές ελεύθερες ψηφιακές βιβλιοθήκες. Ο αναγνώστης μπορεί να επιλέξει μέσα από ένα φάσμα επιλογών το αγαπημένο του βιβλίο, να το διαβάσει ολόκληρο online, ελεύθερα χωρίς κάποιο κόστος. Αυτό που μας κέρδισε είναι η ποικιλία των ειδών που θα βρει ένας αναγνώστης στη ψηφιακή αυτή βιβλιοθήκη. Ποιος όμως είχε μία τόσο πρωτότυπη ιδέα και πως έφτασε στο σημείο να είναι μία από της μεγαλύτερες ψηφιακές βιβλιοθήκες; Η Townsendia μίλησε με τον Ιωάννη Παπαδάκη εμπνευστή και τον άνθρωπο που υλοποίησε την ιδέα και σας τον παρουσιάζουμε..

Είστε ο άνθρωπος που είχε την ιδέα για το eΒooks4Greeks, μια ελεύθερη ψηφιακή βιβλιοθήκη για όλους. Πως προέκυψε η ιδέα αυτή; 

Η ιδέα του ebooks4greeks.gr ήρθε το 2010. Μέχρι τότε μπορώ να πω πως δεν είχα καμία ιδιαίτερη σχέση με το διαδίκτυο αλλά λόγω υποχρεώσεων είχα απομακρυνθεί και από το βιβλίο. Το είδα σαν μία πρόκληση λοιπόν που θα με έφερνε και πιο κοντά και στον χώρο του διαδικτύου αλλά κυρίως κοντά στο βιβλίο. Προσπάθησα να δημιουργήσω κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τότε στην Ελλάδα, μία Online Βιβλιοθήκη που ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ξεφυλλίζει και να διαβάζει τα βιβλία της και όποιο του αρέσει, να το κατεβάζει ελεύθερα, να το κρατά στον υπολογιστή του, να το εκτυπώνει ή να το στείλει σε κάποιον φίλο του. 

Πόσο σημαντικό είναι για τους συγγραφείς στις μέρες μας να υπάρχει μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία; 

Είναι πολύ σημαντικό για τους συγγραφείς που θέλουν να εκδώσουν το έργο τους ελεύθερα, να μπορούν να το κάνουν. Η σελίδα μας εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες που δίνει ο παγκόσμιος ιστός (διαδίκτυο) και φέρνει το βιβλίο κοντά στο αναγνωστικό κοινό, με μόνο μερικά κλικ.



Και ποιο είναι το όφελος ενός συγγραφέα πέρα από την αναγνωσιμότητα ώστε να επιλέξει το eΒooks4Greeks για να εκδώσει το βιβλίο του; 

Επειδή συχνά γίνεται μία παρανόηση, πρέπει να ξεκαθαρίσω πως το eBooks4Greeks δεν είναι ψηφιακός εκδοτικός οίκος αλλά ελεύθερη ψηφιακή βιβλιοθήκη. Ο κάθε συγγραφέας μπορεί να ετοιμάσει το βιβλίο του σε ψηφιακή μορφή (eBook), να μας το στείλει και να το ανεβάσουμε στην βιβλιοθήκη μας. Εμείς μπορεί να βοηθήσουμε σε κάποια πράγματα όπως πχ. στην διαμόρφωση του eBook, όμως αυτό δε σημαίνει πως είμαστε οι εκδότες. Η «αυτοέκδοση» όπως λέγεται η παραπάνω διαδικασία έκδοσης ενός βιβλίου και η δωρεάν διάθεσή του έχει το πλεονέκτημα της ελεύθερης ανάγνωσης και διάδοσης άρα και μεγαλύτερης αναγνωσιμότητας. Νομίζω δεν υπάρχει μεγαλύτερο όφελος από αυτό για έναν συγγραφέα. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που εκδοτικοί οίκοι ενδιαφέρθηκαν για βιβλία που έχουν δημοσιευθεί στη σελίδα μας και τελικώς βρέθηκαν στα βιβλιοπωλεία.

Υπάρχουν χιλιάδες έργα στην ιστοσελίδα σας. Μπορεί μάλιστα κάποιος να εκδώσει ηλεκτρονικά το έργο του. Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των έργων και ποια τα κριτήρια για να απορριφθεί κάποιο; 

Έχοντας στο μυαλό μου πως πολλά αριστουργήματα απορρίφθηκαν πολλές φορές, μέχρι να τελικώς να βρουν το δρόμο τους και σίγουρα κάποια δεν τον βρήκαν ποτέ, τα κριτήρια για δημοσιευθεί ένα έργο στη βιβλιοθήκη μας δεν είναι αυστηρά. Τα κριτήρια αφορούν περισσότερο τη σύνταξη, την ορθογραφία και τη διαμόρφωση του κειμένου παρά το περιεχόμενο. Τη δύσκολη και «κακιά» δουλειά της απόρριψης την αφήνουμε στους αναγνώστες όπως θα έκανε άλλωστε η κάθε βιβλιοθήκη που σέβεται τον εαυτό της.



Από την στιγμή που κάποιος αποφασίσει να εκδώσει ηλεκτρονικά ένα βιβλίο, πως κατοχυρώνει τα πνευματικά δικαιώματα τόσο στο eBook όσο και στην εικονογράφηση αυτού του ψηφιακού βιβλίου;

Τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρώνονται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και με τα έντυπα βιβλία. Επίσης, είθισται, τον τρόπο χρήσης και διανομής του κάθε ψηφιακού βιβλίου να την ορίζει ο δημιουργός/εκδότης επάνω στο βιβλίο. Την άδεια χρήσης οφείλει να σέβεται ο κάθε χρήστης/αναγνώστης και αν δεν το κάνει έχει δικαίωμα ο δημιουργός/εκδότης να κινηθεί νομικά, όπως γίνεται και στα έντυπα βιβλία. Ωστόσο παρατηρώ πως οι δημιουργοί που αποφασίζουν να «απελευθερώσουν» το έργο τους και να το προσφέρουν ελεύθερα δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τέτοια θέματα. Μόνο ένας τρελός θα προσπαθούσε να κλέψει κάτι που διατίθεται δωρεάν.

Ποιο είναι το δικό σας «κέρδος» μέσα από την σελίδα σας; Το ρωτάω αυτό καθώς το eΒooks4Greeks είναι ελεύθερο προς χρήση σε όλους του αναγνώστες χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν κάποιο αντίτιμο. 

Το όλο εγχείρημα δεν ξεκίνησε για τα χρήματα και συνεχίζει να μην έχει σκοπό το κέρδος. Στην ψηφιακή μας βιβλιοθήκη δεν πληρώνει κάποιο αντίτιμο ούτε ο συγγραφέας που ανεβάζει το βιβλίο του αλλά ούτε και ο αναγνώστης. Εκτός από την ψυχική ικανοποίηση για αυτό που κάνουμε υπάρχει ένα μικρό οικονομικό όφελος από τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στη σελίδα μας. Το κέρδος όμως αυτό το επιστρέφουμε και πάλι στους αναγνώστες μας με κληρώσεις βιβλίων ή άλλες δράσεις.




Ασχολείστε με τα βιβλία και τις εκδόσεις νέων βιβλίων ηλεκτρονικά. Ποια είναι η δική σας σχέση με τα βιβλία; 

Είμαι ένας απλός και ταπεινός αναγνώστης.

Πως καταφέρατε να συνδυάσετε τα βιβλία με τις νέες τεχνολογίες; Πόσο εύκολο ή δύσκολο θα έλεγε κανείς ότι είναι; 

Ξεκινώντας το eBooks4Greeks δεν είχα ιδέα για το πώς μπορεί να στηθεί μία ιστοσελίδα ούτε φυσικά και πως θα μπορούσα να το κάνω να δουλέψει όλο αυτό που είχα στο μυαλό μου με τα online βιβλία. Μάλιστα τότε δεν είχα ούτε γραμμή internet στο σπίτι και ξεκίνησα από το internet café της γειτονιάς. Θυμάμαι γύρω μου έπαιζαν 12χρονα games και ούρλιαζαν και εγώ προσπαθούσα να μάθω κώδικα html. Οπότε θα έλεγα πως η διαδρομή ξεκίνησε με μία μεγάλη ανηφόρα. Με τα χρόνια το eBooks4Greeks άλλαξε, εξελίχθηκε και συνεχώς προσπαθεί να εξελίσσεται σε μία ευέλικτη ελεύθερη ψηφιακή βιβλιοθήκη που θα χρησιμοποιεί τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας.

Λόγω του ότι οι νέες τεχνολογίες είναι πιο διαδεδομένες στις νέες γενιές θα ήθελα να μου πείτε πως αντιμετωπίζεται η σελίδα από το παραδοσιακό αναγνωστικό κοινό που θέλει να κρατάει το βιβλίο στα χέρια του και να μην το διαβάζει από την οθόνη του υπολογιστή; 

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι συνήθως ζητούν οδηγίες για το πως μπορούν να εκτυπώσουν το βιβλίο που τους ενδιαφέρει και το βρίσκω απολύτως λογικό. Ακόμα και εγώ που είμαι εξοικειωμένος στο να διαβάζω από υπολογιστή θα προτιμούσα το χάρτινο βιβλίο γιατί μου φαίνεται πιο ξεκούραστο. Επίσης προτιμώ την υφή και την ελαστικότητα του βιβλίου από την ακαμψία κάποιας συσκευής τύπου tablet/ebookreader. Αν όμως πραγματικά θέλω να διαβάσω ένα βιβλίο θα το κάνω κι ας είναι σκαλισμένο σε μαρμάρινες πλάκες.

Τι είναι αυτό που θέλετε να πραγματοποιήσετε στην πορεία. Ποια είναι τα σχέδια σας σε σχέση με  το eΒooks4Greeks  μελλοντικά; 

Θέλω το eBooks4Greeks να συνεχίσει να είναι μία γωνία που θα δίνει χαρά σε αναγνώστες και συγγραφείς.

Συνέντευξη: Μαρία Γούσιου