ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ ΑΠΟ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΩΣ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ




ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ 
της Anna Maria Nygren
σε μετάφραση Βασίλη Παπαγεωργίου

Από 30 Μαρτίου έως και 2 Απριλίου

Σκηνοθεσία: Έλενα Πέγκα

Στο Θέατρο Αυλαία 

Μια παράσταση για αυτούς που θυμούνται και για αυτούς που έχουν ξεχάσει την εποχή της αθωότητας

Παγκόσμια πρώτη στην Ελλάδα

Μετά τον πετυχημένο κύκλο παραστάσεων στην Αθήνα όπου πήρε εξαιρετικές κριτικές η παράσταση έρχεται και στην Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αυλαία (μόνο για 4 παραστάσεις  30 Μαρτίου 2017 - 2 Απριλίου 2017 )

“Κάπως έτσι είναι…  Αυτή είναι η γαμημένη επιθανάτια αγωνία… Τώρα όμως θα διασκεδάσουμε μέχρι θανάτου.  Όλοι μας.” A.M. Nygren



ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ το έργο της  Σουηδής συγγραφέως  Anna Maria Nygren από 30 Μαρτίου στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ,  σε σκηνοθεσία Έλενας Πέγκα, και μια ομάδα ταλαντούχων νεότατων ηθοποιών, τους Γιώργο Βουβάκη, Ορέστη Καρύδα, Κατερίνα Μισιχρόνη και Αλεξάνδρα Ταβουλάρη. 

Η Έλενα Πέγκα, συγγραφέας και σκηνοθέτιδα  με σημαντική πορεία στον χώρο του πρωτοποριακού θεάτρου, μας συστήνει μία νεότατη  συγγραφέα την Anna Maria Nygren  κι ένα έργο παραβατικό  το οποίο θίγει το ζήτημα σε τι κόσμο ζούμε και σε τι κόσμο μεγαλώνουν οι σημερινοί νέοι άνθρωποι. 



ΤΟ ΕΡΓΟ

Δύο κορίτσια και δύο αγόρια καταφεύγουν πίσω από ένα δημόσιο κτίριο και πειραματίζονται με τα όρια, τον κίνδυνο, τον έρωτα, την βία, την παραβατικότητα.  Απόλυτα και ακραία συναισθήματα σε νεαρά σώματα και ψυχές επιδιώκουν σχέσεις  αγάπης και  φιλίας, σχέσεις συνύπαρξης, που εύκολα καταλήγουν επικίνδυνες και βίαιες, εύθραυστες και ασταθείς.  Το έργο μιλά για το τι σημαίνει εγκατάλειψη, μη αποδοχή, άρνηση.  Τα παιδιά που δεν είναι παιδιά, που δεν ξέρουν πώς να ζήσουν, που είναι αποκομμένα από τον κόσμο των ενηλίκων, μιμούνται πράξεις και λόγια ενός κόσμου σκοτεινού και κατεστραμμένου.  Στον κόσμο τους όλα είναι αμφίσημα.  Η αγάπη έχει την δύναμη να σώσει αλλά και να καταστρέψει την ίδια στιγμή.  Αυτά που τους προκαλούν πόνο είναι και αυτά που επιθυμούν γιατί είναι γεμάτα φόβο, αγριεμένα από την απουσία χαράς.  Όπως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αυτόν τον κόσμο που αδιαφορεί για αυτά, έτσι και εμείς είμαστε σε έναν κόσμο που αδιαφορεί για μας και εμείς για αυτόν, είμαστε αυτά τα παιδιά που δεν ξέρουμε τι σημαίνουν οι πράξεις μας, που τις κάνουμε ενώ τις φοβόμαστε, ενώ δεν ξέρουμε τι κάνουμε.



Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Η Έλενα Πέγκα γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θέατρο και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Wesleyan στο Κονέτικατ των ΗΠΑ και σενάριο – συγγραφή θεατρικών έργων στο University of Southern California του Λος Άντζελες. Στις ΗΠΑ έζησε 10 χρόνια, όπου ξεκίνησε την καριέρα της ανεβάζοντας έργα της σε πρωτοποριακά θέατρα της Νέας Υόρκης. Στην Ελλάδα επέστρεψε τη δεκαετία του ’90, και συνέχισε να γράφει θέατρο, πεζογραφία και σενάρια αλλά και να σκηνοθετεί.
Ξεχώρισε γρήγορα για τις νεωτεριστικές, ανατρεπτικές και προκλητικές δουλειές της. Γράφει και σκηνοθετεί έργα με σύγχρονο λόγο και προβληματισμό και έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, τούς Δελφούς, το Αμόρε, το Θέατρο Του Νέου Κόσμου, τα Δημήτρια, με το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, και πρόσφατα με το Δηπεθέ Καλαμάτας.

Έργα της έχουν μεταφραστεί (και κάποια έχουν επίσης εκδοθεί) στα Ολλανδικά, Σουηδικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Αγγλικά, και έχουν παρουσιαστεί στο Σαν Φρανσίσκο, στη Νέα Υόρκη, στη Λισαβόνα, στην Ολλανδία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Γαλλία, στο Λονδίνο.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλά Φεστιβάλ στο εξωτερικό. Ήταν υπότροφος στην Μπιενάλε της Βόννης το 1998, στο Theater Treffen στο Βερολίνο το 2001, και στο IMEC στην Καέν της Γαλλίας το 2014. Έχει συνεργαστεί για δύο χρονιές με το Kitchen Center for Performing Arts της Νέας Υόρκης και τη βραβευμένη χορογράφο RoseAnne Spradlin το 1996 & 1997. Επίσης, έχει συνεργαστεί με το Menagerie Theatre του Cambridge της Αγγλίας το 2005 & 2011.



Έγραψε το σενάριο για τη βραβευμένη ταινία του Λάκη Παπαστάθη Το Μόνον της ζωής του Ταξίδειον (Επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο το 2001). Έχει διδάξει γραφή θεατρικού έργου στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, στο Ίδρυμα Κακογιάννη και αλλού.

Τα θεατρικά της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Νεφέλη και την Κάπα Εκδοτική και από τις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα πεζά της. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τα διηγήματα της με τίτλο Σφικτές Ζώνες και Άλλα Δέρματα (Εκδόσεις Άγρα). 


Δείτε το spot της παράστασης: https://youtu.be/HlGgd_421BU


Συντελεστές

Μετάφραση: Βασίλης Παπαγεωργίου
Σκηνοθεσία: Έλενα Πέγκα
Σκηνικά/Κοστούμια: Valentino Marengo
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική Επιμέλεια: Ελενα Πέγκα
Πρωτότυπη Μουσική: Ορέστης Τάνης
Επιμέλεια Κίνησης: Ίρις Νικολάου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λήδα Μανουσάκη
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Παραγωγή: Ρούλα Νικολάου

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:

Γιώργος Βουβάκης, Ορέστης Καρύδας, Κατερίνα Μισιχρόνη, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη.


Ημέρες Παραστάσεων:  Πέμπτη, Παρασκευή , Σάββατο , Κυριακή ( από 30 Μαρτίου 2017 – 2 Απριλίου 2017)

Ώρες παραστάσεων:  στις 21:00                          

Τιμές Εισιτηρίων : Γενική είσοδος 12€, Μειωμένο 10€

Τηλεφωνικές κρατήσεις: 2310-237700

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Προπώληση: Η προπώληση θα γίνεται καθημερινά από το ταμείο του Θεάτρου Αυλαία, τηλ: 2310 237700 (ώρες λειτουργίας: 10:30 π.μ. – 13:30 μ.μ. και 17:30 μ.μ. – 21:00 μ.μ., Πλατεία ΧΑΝΘ)
Τιμή προπώλησης : 10€