ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ: Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ


Ιάκωβος Μυλωνάς. Ένα αστεράκι που γεννήθηκε πριν από αρκετά χρόνια στην τηλεόραση. Ένα αστέρι που καθιερώθηκε με πείσμα, επιμονή και σκληρή δουλειά στο θεατρικό σανίδι. Ένας άνθρωπος σκεπτόμενος, με παιδεία και ευαισθησίες. Ένας καλλιτέχνης που δεν έμεινε στη λάμψη της τηλεόρασης, αλλά προχώρησε αρκετά βήματα μακριά από αυτή. Γράφει θεατρικά έργα, σκηνοθετεί και υπηρετεί και ως ηθοποιός την τέχνη που "είναι συνυφασμένη με την αγάπη".

Αυτό το διάστημα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όπου προετοιμάζεται για την πρεμιέρα του έργου "Η Τέλεια Γυναίκα" στο Θέατρο Αθήναιον. Η Townsendia είχε την χαρά και την τύχη να τον συναντήσει και να μιλήσει για το έργο αυτό και για τις παράλληλες καλλιτεχνικές του δραστηριότητες. 

Κύριε Μυλωνά, πείτε μας λίγα λόγια για το έργο ''Η Τέλεια Γυναίκα''. 

"Η Τέλεια Γυναίκα" είναι μια μαύρη κωμωδία που μιλάει για ανεκπλήρωτα όνειρα και ανεκπλήρωτους έρωτες. Είναι ένα έργο που μιλάει για όλους μας και σε όλους μας. Μια βουτιά στην αθωότητα και στη βεβήλωσή της. Μια βουτιά στα χαμένα θέλω μας. Μια μεγαλειώδη ήττα της καρδιάς από την μέγαιρα που λέγεται κοινή λογική. Με περίτεχνη δεξιότητα γεννιέται ένας παράλληλος κόσμος απ’ το δικό μας. Ένας κόσμος που η ζωή είναι πραγματική και δεν έχει να κάνει με την κονσέρβα που μας πλασάρουν οι παλιότερες γενιές. 

Το συγκεκριμένο έργο το γράψατε, το σκηνοθετήσατε και πρωταγωνιστείτε ο ίδιος σε αυτό. Ποιες μπορεί να είναι οι δυσκολίες σε ένα τέτοιο εγχείρημα; 

Καμιά δυσκολία, υπήρχαν φυσικά και φίλοι που με βοήθησαν αλλά και ότι βιντεογραφούσα τις πρόβες. Από την άλλη είχα και τόσο καλούς συνεργάτες δίπλα μου που ενώ έπαιζα μόνος μου καταλάβαινα τη δύναμη της ομάδας που δούλεψε για αυτό το έργο.

Ποια ανάγκη σας καλύπτει το να τα είστε ταυτόχρονα συγγραφέας, σκηνοθέτης όπως και ηθοποιός στο ίδιο έργο; 

Αυτό το έργο γράφτηκε έτσι γιατί έτσι ήθελε να γραφτεί. Τα έργα μου τις περισσότερες φορές δε με ρωτάνε δυστυχώς, για αυτό και το "2047" που ετοιμάζω τώρα έχει 11 ρόλους. 


Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι το να σκηνοθετήσει κανείς τον εαυτό του μιας και σίγουρα ένα τρίτο μάτι βλέπει και αντιλαμβάνεται πράγματα που ίσως οι ίδιοι μας αγνοούμε;

Μια αγαπημένη μου φίλη και πάρα πολύ καλή ηθοποιός με βοήθησε σαν τρίτο μάτι. Η λατρεμένη μου Μαρία Κωνσταντάρου. Με βοήθησε πολύ και την ευχαριστώ.

Γιατί τα όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν την κατάλληλη στιγμή μπορούν να γίνουν εφιάλτες;

Γιατί τα όνειρα αν δε γίνουν πραγματικότητα γίνονται απωθημένα και τα απωθημένα δημιουργούν εφιάλτες και σε μας και στους άλλους.

Στη σκηνή κυριαρχούν ζητήματα που αντικρίζουμε και ίσως αντιμετωπίζουμε καθημερινά όπως άπληστες σχέσεις, μοναξιά, αναζήτηση του ιδανικού... Προφανώς τα ζητήματα αυτά σας απασχολούν ως άνθρωπο πράγμα που φανερώνει την ευαισθησία σας. Πόσο έτοιμο είναι όμως το κοινό να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά και στο θέατρο από τη στιγμή που πάει σε αυτό για να διασκεδάσει και όχι τόσο να προβληματιστεί;  

Στο πρώτο επίπεδο το έργο είναι κωμωδία. Όποιος θέλει σηκώνει το πέπλο και βλέπει όλα τα άλλα από κάτω. Είναι έτσι φτιαγμένο που αφήνει το κοινό να αποφασίσει πόσο θέλει να εμβαθύνει σε όλα αυτά που γίνονται στη σκηνή.


Ότι κυριαρχεί στο έργο είναι δοσμένο με πάρα πολύ χιούμορ. Τελικά τα σοβαρά θέματα λέγονται πιο εύκολα στα αστεία; 

Όταν γελάει κάποιος ανοίγει το στόμα του κι έτσι πιο εύκολα καταπίνει το χάπι με αυτά που θέλεις να το πεις. Όταν κλαίει όλα βγαίνουν προς τα έξω με τα δάκρυα και είναι πιο δύσκολο.

Γιατί θεωρείτε ότι είναι πιο εύκολο να ειπωθεί κάτι στα αστεία στη σύγχρονη εποχή; Πιστεύετε πως οι άνθρωποι σταμάτησαν να είναι έτοιμοι να μιλήσουν στα σοβαρά για θέματα που τους απασχολούν;

Οι άνθρωποι γενικά είναι πολύ κουρασμένοι με όλα αυτά που συμβαίνουν. Εμείς είμαστε εδώ να τους ξεκουράσουμε και να ξαναανακαλύψουν σημαντικά θέματα ζωής που η ρουτίνα τα μούχλιασε και τα καταβρόχθισε. Το χιούμορ είναι το βασικό συστατικό που βοηθάει σε αυτό.

Η μαύρη κωμωδία ''Η Τέλεια γυναίκα'' πήρε τις καλύτερες κριτικές στην Αθήνα και γενικότερα όπου παρουσιάστηκε. Οι καλές κριτικές σαφώς είναι καλοδεχούμενες. Οι κακές κριτικές τι γεύση σας αφήνουν;

Πάντα εξαρτάται ποιος κάνει την κριτική. Οι κριτικές αυτών που πλήρωσαν για να σε δουν έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Πάντως αν υπάρχει κακή κριτική που γίνεται χωρίς εμπάθεια και τεκμηριωμένη τότε σίγουρα θα με βοηθήσει να διορθωθώ και να γίνω καλύτερος για την επόμενη φορά.


Σας αγχώνει να παρουσιάζετε τη δουλειά σας στον τόπο που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε ή σας βοηθάει μιας και σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που σας αγαπάνε λίγο παραπάνω από τους υπόλοιπους θαυμαστές σας; 

Το δεύτερο. Χαίρομαι τόσο πολύ που θα είμαι ανάμεσα σε άτομα που με γνωρίζουν από μικρό. Η Θεσσαλονίκη με αγαπάει και το έχει αποδείξει πολλές φορές. Ελπίζω να σταθώ αντάξιος της αγάπης αυτής για ακόμα μια φορά.

Πλησιάζοντας στο τέλος της όμορφης συνομιλίας μας θα ήθελα να μας πείτε για την σκηνοθεσία του έργου της Ελληνοελβετίδας Kathrine Schweter Giamalidis που θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα με σκοπό συγκέντρωσης  χρημάτων για τα Παιδικά Χωριά SOS. 

Θα παίζω κιόλας, δε σκηνοθετώ μόνο. Είναι μια πολύ γλυκιά κωμωδία που παρουσιάζει τις γυναίκες έτσι όπως είναι σήμερα. Δυναμικές, ανεξάρτητες και διεκδικητικές. Οι καινούριες γυναίκες που ξέρουν τι θέλουν και πολεμάνε για αυτό. Μια πολύ ωραία δουλειά. 11 ηθοποιοί, 3 χώρες, 1 σκοπός ιερός. Τα έσοδα από τις παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη  θα πάνε στα Παιδικά Χωριά SOS.

Η συνεργασία αυτή πως προέκυψε; 

Η καταγωγή της Κατερίνας είναι από τη Θεσσαλονίκη, από τους Αμπελόκηπους. Κοινοί φίλοι και συγγενείς σε ένα ταξίδι της στην πατρίδα, την κατεύθυναν σε μένα όταν εξέφρασε την ανάγκη της για έναν καλό συνεργάτη και σκηνοθέτη. Μου τηλεφώνησε και φυσικά δέχτηκα κατευθείαν. Ήδη κάναμε πρόβες και στην Ελβετία αλλά και στην Ελλάδα. Αυτό που κατάλαβα στη ζωή μου είναι ότι όταν κάνεις κάτι καλό χωρίς να ζητάς τίποτα τότε θα σου επιστραφεί διπλό και τριπλό. 


Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ότι αρκετοί καλλιτέχνες κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να συγκεντρώσουν χρήματα για διάφορους κοινωνικούς φορείς. Μήπως αυτό όμως οδηγεί την πολιτεία στο να «ξεχάσει» εντελώς τις υποχρεώσεις της απέναντι σε αυτούς τους φορείς; 

Μη ζητάμε συνέχεια από την πολιτεία να κάνει πράγματα. Εμείς μόνοι μας με ένα λιθαράκι ο καθένας μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Οι καλλιτέχνες είναι υπέροχα πλάσματα κι αν βρεθούν σε κατάλληλες συνθήκες μπορούν να μεγαλουργήσουν. Η τέχνη είναι συνυφασμένη με την αγάπη.

Παράλληλα ετοιμάζετε και το νέο σας έργο "2047". Από αυτό τι μπορείτε να μας αποκαλύψετε; 

Το "2047" είναι μια επαναστατική κωμωδία που δείχνει πως θα είναι τα πράγματα στο μέλλον αν τα αφήσουμε να πάρουν το δρόμο που φαίνεται. 

Τι άλλο έχουμε να περιμένουμε από τον Ιάκωβο Μυλωνά;  

Να περιμένετε πολλές, πολλές εκπλήξεις αυτά που βλέπετε είναι μόνο η αρχή.


Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση: Η ΤΕΛΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΥΛΩΝΑ

Συνέντευξη: Έρη Χριστοφορίδου