ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΙΩΝ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΗΘΩ


Ίων
του Πλάτωνα
από την ομάδα ΗΘΩ

Για τρεις μόνο παραστάσεις
11-12-13 Νοεμβρίου 2016
στο BlackBox


«… ο ποιητής είναι πράγμα ελαφρό, πετούμενο και δαιμόνιο, και δεν μπορεί να δημιουργήσει παρά σαν ενθουσιαστεί μόνο και πέσει σ’ έκσταση και χάσει το λογικό από μέσα του·»

Η Ομάδα «HΘΩ» παρουσιάζει, στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Εν Αθήναις – Tempus Verum, την παράσταση «Ίων», σε σκηνοθεσία της Λένας Φιλίπποβα.


Πρόκειται για σκηνική μεταφορά του γνωστού διαλόγου του Πλάτωνα κατά τον οποίο συζητούν ο Σωκράτης και ο ραψωδός Ίων με θέμα την καλλιτεχνική και ποιητική έμπνευση.

Τα ερωτήματα που εξιχνιάζονται και αναπτύσσονται ολωσδιόλου καίρια και διαχρονικά. Η Τέχνη και η τεχνική.


Το ταλέντο του ερμηνευτή-ραψωδού οφείλεται σε θεία έμπνευση; Είναι δώρο της Μούσας ή είναι αποτέλεσμα τεχνικής και γνώσης; Τι σχέση έχει η ποίηση με τη λογική; Αλήθεια, τι θα έλεγε άραγε ο Σωκράτης, αν περιδιαβαίνοντας στην Αθήνα του 2016 παρακολουθούσε τους σύγχρονους ραψωδούς-ηθοποιούς; Κατέχουν την τέχνη του διαλόγου; Εμπνέονται από τις Μούσες; Τους ενδιαφέρει η ένθεη έμπνευση;

Η φιλοσοφική αναζήτηση του Πλάτωνα, σχετικά με το πώς μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο γύρω μας και τις αρχές λειτουργίας του - είναι επίκαιρη οσο ποτέ άλλοτε..

Η παράσταση θα παρουσιαστεί για τρεις μόνο παραστάσεις στο BlackBox στη Θεσσαλονίκη στις 18-19-20 Νοεμβρίου 2016. Η ομάδα «ΗΘΩ» αφιερώνει, εν είδει χρέους, αυτήν τη δουλειά της στον μεγάλο εν ζωή δάσκαλο του σύγχρονου θεάτρου Ανατόλι Βασίλιεβ.


Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Λένα Φιλίπποβα
Σκηνικά: Νικόλας Κουρνιάτης
Κοστούμια: Χρήστος Κωνσταντέλλος
Επιμέλεια ήχων και μουσικής: Λένα Φιλίπποβα
Κίνηση: Στέφανι Τσάκωνα
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Φωτογραφίες: Γιώργος Ζαχαρίου

Ερμηνεύουν: Μαρίτα Τζατζαδάκι, Βίκη Σκορδαλή, Γιώργος Μπακαλός


Παραστάσεις
11-12-13 Νοεμβρίου 2016
Ημέρες και ώρα παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 12,00€, φοιτητικό, ανέργων 8,00€
Προπώληση Εισιτηρίων: www.viva.gr, Public, Reload, Media Markt Seven Spots, 11876, και στο ταμείο του Blackbox
Ώρες ταμείου: Δευτέρα – Κυριακή 10:30-13:30, 17:30-21:00


Για την ομάδα ΗΘΩ

Η ομάδα «ΗθΩ» ιδρύθηκε το 2001 από την σκηνοθέτη Λένα Φιλίπποβα. Η ομάδα ασχολείται με την έρευνα της μεθοδολογίας και πράξης της τέχνης της υποκριτικής. Έχει παρουσιάσει στο κοινό τις εξής παραστάσεις: «Κρότκαγια» του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι, «Πρόβα Στρίντμπεργκ» βασισμένη σε έργα του Α. Στρίντμπεργκ και Π. Ενκβίστ, «Εξίσωση Ι. Συνηθισμένοι Άνθρωποι» βασισμένη σ’ ένα κεφάλαιο από τον Ηλίθιο του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι, «Σουζάννα» του Ιον Φόσσε, «Μαριονέτες» του Χ. Κλαιστ.

Έγραψαν για την παράσταση

«Η παράσταση της Λένας Φιλίπποβα καταφέρνει να μας βάλει στο κλίμα της πλατωνικής οντολογίας διά της πλαγίας οδού, με τη θεατρική της αναπαράσταση που είναι πραγματική διδασκαλία και εικαστική ποίηση, «καθώς τα επί μέρους στοιχεία της παίρνονται από τη ζωή, αλλά μέσα στο ποίημα ζουν αυτοτελώς από αυτήν, υπαγόμενα στους νόμους του ωραίου και όχι στις αρχές της ζωής»

Λέανδρος Πολενάκης "Αυγή", 14 Μαρτίου 2016

«…Όλες οι σκηνικές μεταφορές έχουν οργανική σχέση με το έργο του Πλάτωνα, γεννιούνται από αυτό. Η κουστουμαρισμένη μορφή υπάρχει μέσα στα λόγια των δύο ηρώων, που μιλάνε, μιλάνε, μιλάνε για την Τέχνη, προσπαθούν να την ορίσουν, να την εξετάσουν, να την περιγράψουν […]  …Όταν στον κυρίαρχο δημόσιο λόγο κυριαρχεί η ασχήμια, τα στερεότυπα και τα κλισέ, ο λόγος του Πλάτωνα είναι music to my ears.»

Θοδωρής Τσαπακίδης LEFT.GR 29.02.2016


BlackBox
Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2
T: 2310829254
E: info@black-box.gr
W: http://www.black-box.gr
F: www.facebook.com/blackboxthessaloniki


Επικοινωνία
Art Minds
Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου
Τ: 6972294695
E: info@artminds.gr  dafni.artminds@gmail.com
W: www.artminds.gr
F: https://www.facebook.com/ArtMindsThess