ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

FELIZOL: ΣΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣΤΕ ΜΑΣ- The Revenge! ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΜΙΚΡΕΣ Ή ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΩΜΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΟΡΑ




Οι Felizol Improv Comedy Theater Group είναι για ακόμη μια φορά στην Θεσσαλονίκη για να μας παρουσιάσουν τις κυριολεκτικά μοναδικές παραστάσεις, που δημιουργούν κάθε φορά μαζί με το κοινό. Η ομάδα απαρτίζεται από τους Στέλιο Ανατολίτη, Γιώργο Βαβούρα, Παναγιώτη Κούδα, Ειρήνη Ξυγκάκη και Αλέξανδρο Χαριζάνη. Το Townsendia βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να επικοινωνήσει με τον Στέλιο Ανατολίτη και τον Παναγιώτη Κούδα και να μάθει περισσότερα σχετικά με την παράστασή που ανεβάζουν το «Σκηνοθετήστε μας- The Revege!» αλλά και για την ίδια την ομάδα. 

Felizol- Improv Comedy Theater Group, πως «βαπτίστηκε» η ομάδα με αυτό το όνομα; 

Στέλιος  Ανατολίτης: Αυτοσχεδιάζοντας. Θέλαμε ένα μονολεκτικό όνομα με αστεία χροιά αλλά που θα μας επιτρέψει να ελισσόμαστε και να μην καθηλωθούμε σε έναν τύπο έργου. Όταν κάποιος είπε το Φελιζόλ, μας άρεσε πολύ ο ήχος αλλά και το ίδιο το υλικό που έρχεται σε μεγάλες πλάκες και μπορείς να το «λαξεύσεις» και να του δώσεις ο,τι σχήμα θέλεις. Όπως και στον αυτοσχεδιασμό.

«Σκηνοθετήστε μας- The Revenge!» πείτε μας τι θα παρακολουθήσουμε στην παράστασή σας; 

Παναγιώτης Κούδας: Το τι θα δείτε δεν μπορούμε να σας το απαντήσουμε γιατί δεν το ξέρουμε ούτε εμείς. Αυτό που ξέρουμε είναι να παίρνουμε τις ιδέες του κοινού και να φτιάχνουμε μικρές ή μεγαλύτερες κωμικές ιστορίες για πρώτη και μοναδική φορά.  

Στέλιος  Ανατολίτης: Έχουμε ζήσει τα πάντα, από αγώνα μπάσκετ με τον Νίκο Γκάλη σε μια διαστημική φάρμα, τη Νικολέτα να περιμένει καρτερικά δίπλα από την Ωραία Ελένη στην Τροία για τον αγαπημένο της και να αποκαλύπτεται ότι γι αυτήν έγινε ο πόλεμος, τον Μπάτμαν να μεθοκοπάει σε ένα πάρτυ μετά από μια ερωτική απογοήτευση και άλλα πολλά.



Δεν υπάρχει σενάριο, σκηνοθεσία, κείμενα ή ότι άλλο είναι απαραίτητο για μία παράσταση. Πως αντιδρά το κοινό σε αυτό; 

Στέλιος Ανατολίτης: Μέχρι στιγμής πολύ καλά. Νομίζω ότι φταίει το ότι τους έχουμε προειδοποιήσει κι έρχονται με την απορία. Τους τη λύνουμε πολύ σύντομα νομίζω. Παναγιώτης: Στην αρχή διστάζουν να πούνε ιδέες αλλά πολύ σύντομα μόλις συνειδητοποιήσουν ότι συμμετέχουν και αυτοί στην παράσταση με τις προτάσεις τους δεν κρατιούνται να πούνε ότι τους κατέβει. 

Κάθε παράσταση των Felizol είναι εξ' ολοκλήρου αυτοσχεδιαστική. Πως λειτουργεί αυτό το κόνσεπτ; 

Στέλιος Ανατολίτης: Δεν έχουμε εφεύρει κάποια μαγική συνταγή. Λειτουργούμε με τα πρότυπα του Improv που στο εξωτερικο (Αγγλία, ΗΠΑ και Καναδά κυρίως) είναι πολύ μεγάλο κομμάτι της mainstream διασκέδασης. Στην Ελλάδα είχαμε μια προσπάθεια που πήγε πολύ καλά, το «Κάψε το Σενάριο» και έδωσε λίγη ώθηση σε αυτό το άγνωστο είδος. Στην ουσία πατάμε πάνω σε αυτοσχεδιαστικές φόρμες που καθορίζουν κάποιες γενικές συνθήκες αυτοσχεδιασμού και δημιουργούμε μαζί με το κοινό ιστορίες από το μηδέν.

Παναγιώτης Κούδας: Υπάρχουν τεχνικές, οδηγίες και ώρες πρόβας από πίσω. Μαθαίνεις να εμπιστεύεσαι τον συμπαίκτη σου και να φτιάχνετε μαζί κομμάτι κομμάτι ιστορίες. Δέχεσαι τα λάθη που μερικές φορές είναι υπέροχα, δέχεσαι ιδέες, δίνεις ιδέες, φτιάχνεις χαρακτήρες παίζεις στην ουσία σαν μικρό παιδί και ως δια μαγείας βγαίνουν απίθανα πράγματα. Αλλά δεν είναι μαγεία, είναι τεχνικές και πρόβες. Επειδή ασχολούμαστε και με το stand up (που τελείως διαφορετικό βέβαια) έχουμε μάθει ότι για να πετύχεις κάτι πρέπει να το κάνεις όπως αυτοί που τα έχουν ήδη καταφέρει και έχουν το know how, και φυσικά με πολύ δουλειά. Δεν ξανακαλύπτουμε τον τροχό. Διαβάζουμε πολύ, έχουμε κάνει μαθήματα και εμείς, παρακολουθούμε σεμινάρια από αυτοσχεδιαστές του εξωτερικού ακόμα και τώρα που διδάσκουμε εμείς. Εγώ πάντως είμαι της Καναδικής Σχολής, να τα λέμε αυτά.  



Ποια ήταν η πιο «βασανιστική» δοκιμασία που θυμάστε να σας έβαλε κάποιος θεατής;

Παναγιώτης Κούδας: Το περίεργο είναι όσο πιο περίεργα και δύσκολα πράγματα κάνουμε από ιδέες του κοινού αν και μας παιδεύει το διασκεδάζουμε αφάνταστα. Μπορεί να μας δυσκολεύει κάτι και να φαίνεται αυτό αλλά ταυτόχρονα είναι και εξαιρετικά αστείο και ενδιαφέρον για εμάς. Έχουμε σκηνές που έχουμε ιδρώσει κυριολεκτικά για να βγούνε. 


Είστε μια θεατρική ομάδα που προωθεί με επιτυχία το Improv Comedy. Πως νιώθετε για αυτό; 

Παναγιώτης Κούδας: Το διασκεδάζουμε. Το Improv είναι συνώνυμο της διασκέδασης. 

Στέλιος Ανατολίτης: Υπέρχοχα, φανταστικά, τιμή μας και ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ.


Το Improv Comedy στο εξωτερικό είναι αρκετά διαδεδομένο. Ποια πιστεύετε πως θα είναι η εξέλιξή του στην Ελλάδα;

Παναγιώτης Κούδας: Και εδώ αναπτύσσεται πλέον. Αργά αλλά με σταθερά βήματα. Υπάρχουν μαθήματα που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος σε Αθήνα, και με εμάς τους δύο σε  Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, αλλά με τον Στέλιο κάνουμε κατά καιρούς σεμινάρια και σε άλλες πόλεις. Η αρχή είναι να διδαχθεί σωστά και όπως πρέπει να γίνεται. Από την στιγμή που γίνεται αυτό, δημιουργούνται συνεχώς ομάδες που δίνουν παραστάσεις, ο κόσμος βλέπει τις παραστάσεις, διασκεδάζει, το μαθαίνει και το διαδίδει. Αυτήν είναι η σειρά. 


Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; 

Στέλιος Ανατολίτης: Ετοιμάζουμε κάτι πολύ πολύ μεγάλο και περίεργο που αν πετύχει θα είναι μέχρι στιγμής το magnum opus μας. Θέλει πολύ μελέτη και πολύ διάβασμα για να γίνει σωστά και αρκετά ζόρικη κινησεολογία αλλά είμαστε σε καλό σημείο. Δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά αλλά θα σας δώσω λέξεις κλειδιά για να προκαλέσω το ενδιαφέρον: Αρχαία Ελλάδα, Τραγωδίες, Έμμετρος λόγος.
Προς το παρόν θέλουμε να δει το «Σκηνοθέτησέ μας – The Revenge» όσο περισσότερος κόσμος γίνεται για να χτίσουμε μια γερή βάση από κόσμο που θα τολμήσει να μας ακολουθήσει και σε άλλα αυτοσχεδιαστικά μονοπάτια.

Παναγιώτης Κούδας: Όλα γίνονται με την σειρά τους. Αν ο κόσμος έρθει στις παραστάσεις, θα δει ότι αυτό το είδος είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό, βγάζει αβίαστα το γέλιο, είναι πρωτότυπο και σε κερδίζει. Όποιος το δει είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσει μετά και εμάς και άλλους σε οποιαδήποτε εξέλιξη θα πάρει ο αυτοσχεδιασμός.


* Οι Felizol δημιουργήθηκαν το 2014, είναι η μόνη ομάδα κωμικών αυτοσχεδιασμών (Improv) που δίνει παραστάσεις στην Θεσσαλονίκη. 

Για περισσότερες πληροφορίες: Σκηνοθετήστε μας The Revenge!

Συνέντευξη: Μαρία Γούσιου