ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Η ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ


Η Ξένια Καλογεροπούλου στο «Αριστοτέλειον»,
Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, στις 11:00 πμ.

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου το Θέατρο Αριστοτέλειον υποδέχεται την Ξένια Καλογεροπούλου, την καταξιωμένη συγγραφέα του θρυλικού παιδικού παραμυθιού «Το Σκλαβί». Η συγγραφέας θα παρακολουθήσει μαζί με το κοινό την παράσταση, που παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 11:00 πμ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη.

Η ίδια σημειώνει για το έργο της, που συγκινεί μικρούς και μεγάλους : «Ήθελα να γράψω  κάτι που να έχει σχέση με την παράδοση, αλλά να μην είναι γραφικό, φολκλόρ. Να είναι κάτι βαθιά ελληνικό, εν τούτοις μέσα από μια αίσθηση μνήμης. «Το Σκλαβί» είναι ένα κατ' εξοχήν αινιγματικό παραμύθι και ίσως γι' αυτό ακριβώς να είναι και τόσο γοητευτικό. Για να φτιάξεις ένα έργο για παιδιά, βασική προϋπόθεση είναι να έχεις ένα επίπεδο απλό και ένα άλλο πιο σύνθετο. Αυτό το "μοντέλο" λοιπόν εδώ είναι πολύ πιο ξεκάθαρο».


Το έργο βασίζεται στο ομώνυμο συμιακό παραμύθι, έτσι όπως αυτό περιλαμβάνεται στη συλλογή «Παραμύθια του λαού μας» που επιμελήθηκε ο Γιώργος Ιωάννου, καθώς και στον τόμο «Το Φιδόδεντρο» που έχει επιμεληθεί ο Κώστας Καφαντάρης. Τοποθετείται σε μια εποχή όπου «οι άλλες χώρες ήταν ακόμη μακρινές, που τα βιβλία τα έγραφαν με το χέρι και που οι μέρες δεν περνούσαν τόσο γρήγορα». 

Δύο παιδιά γεννιούνται από τον ίδιο πατέρα, ο οποίος παράλληλα είναι και ο βασιλιάς του κράτους. Ο ένας είναι νόμιμος διάδοχος, ο γιος της βασίλισσας, ο άλλος το παιδί μιας σκλάβας. Δύο παιδιά που μεγαλώνουν μαζί αγαπημένα και ωστόσο τα χωρίζει έντονη κοινωνική διαφορά. Κάποια στιγμή αγαπούν την ίδια γυναίκα και γίνονται αντίζηλοι, χωρίς ωστόσο ποτέ να συγκρουστούν. Από το σημείο αυτό αρχίζει όλη η ιστορία, η οποία θίγει πολλά ζητήματα και λειτουργεί σε πολλά επίπεδα. Χώρες μακρινές, βασιλόπουλα, ατμόσφαιρα ονείρου και παραμυθού!

Το έργο παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 11:00 στο θέατρο Αριστοτέλειον.