ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΕΡΠΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ


Θοδωρής Τέρπος! Κάνει αθόρυβα τη δουλειά του και κερδίζει το κοινό. Χαμηλών τόνων με τεράστια υπομονή. Ήσυχος με ευγένεια που σκλαβώνει. Χαμογελαστός και καλοσυνάτος! Τον συναντήσαμε και νιώσαμε λίγο από την ήρεμη δύναμή του και μας μάγεψε αμέσως! Δεν δίστασε να μας απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις και τον ευχαριστούμε θερμά για όλα!

Από όλα τα θεατρικά είδη που έχετε προσεγγίσει υποκριτικά ποιο είναι το αγαπημένο σας;

Αναμφισβήτητα η κωμωδία. Είναι ένα είδος με το οποίο ασχολούμαι κυρίως. Με το δράμα ασχολήθηκα μόνο μία φορά το οποίο σίγουρα ήταν μία πολύ καλή εμπειρία όμως η κωμωδία είναι ουσιαστικά ο χώρος που εκφράζομαι.

Υπάρχουν όρια μεταξύ αστείου και γελοίου;

Φαντάζομαι πως υπάρχουν. Σίγουρα δεν είμαι εγώ αυτός που θα βάλει αυτά τα όρια... Από τη στιγμή που έχουμε ελευθερία δεν μπορώ να βάλω όρια σε άλλους όμως προσπαθώ να διαχωρίσω τα δικά μου όρια. Σαφώς υπάρχει αστείο και γελοίο αλλά και αυτό φαντάζομαι πως είναι υποκειμενικό. Αυτό που εγώ θεωρώ γελοίο κάποιος άλλος μπορεί να το εκλάβει ως αστείο. Ας βάλει λοιπόν ο καθένας τα δικά του όρια. 

Το stan dup comedy, συνήθως παρουσιάζεται σε μικρούς χώρους. Η εμπειρία σας σε ένα σχετικά μεγάλο θέατρο ποία ήταν;

Είναι αλήθεια πως το φυσικό περιβάλλον της stand up comedy είναι ο μικρός χώρος, εκεί που μπορείς να δεις και να αισθανθείς κοντά, να πιάνεις τον "παίκτη". Αλλά και το θέατρο έχει τη δική του χάρη πόσο μάλλον όταν είναι γεμάτο. Είναι μια διαφορετική προσέγγιση που πολλές φορές εκεί πέρα, βοηθάει το να ανέβεις σε μια σκηνή και να κάνεις stand up comedy. Στην ουσία όμως παραμένει το ίδιο, γιατί αυτό που ανακαλύπτεις τελικά, είναι ότι καταφέρνεις στο θέατρο να νιώθεις τον κόσμο τόσο κοντά όσο και σε ένα μπαρ ή σε ένα μικρότερο χώρο.

Να ζήσουμε. Μία νέα stand up comedy παράσταση που σε λίγες μέρες κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Αυλαία. Ποια θα είναι τα κύρια θέματα με τα οποία θα ασχοληθείτε;

Ασχολούμαι με αυτό που ονομάζουμε καθημερινότητα. Την ίδια την ζωή δηλαδή. Πράγματα και καταστάσεις που λίγο πολύ όλοι ζούμε με μια ματιά πιο διαστροφική θα μπορούσα να πω... Που όπως συμβαίνει στην κωμωδία δείχνει το στραβό

Στο Θέατρο Αυλαία η παράσταση θα διαρκέσει περίπου 90 λεπτά. Ο χρόνος αυτός μπορεί να είναι και σύμμαχος και εχθρός. Γενικότερα, σας φοβίζει ο χρόνος; 

Δεν με φοβίζει ο χρόνος, όχι. Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να με αγχώνει το γεγονός οτι νιώθω πως δεν τον αξιοποιώ όπως θα θελα αλλά εντάξει.. δεν θα πεθάνουμε κιόλας! όσον αφορά στην διάρκεια της παραστασης εκεί σίγουρα όχι μόνο δεν μου δημιουργείται φόβος ίσα ίσα η διάρκεια παραμονής πάνω στην σκηνή μόνο θετικά αποτελέσματα έχει

Για να μπούμε λίγο στο κλίμα... Τελικά οι καλύτερες παρτούζες γίνονται στα αστικά του ΟΑΣΘ; Και αν ναι, γιατί; 

Μπείτε μια φορά σε ώρα αιχμης σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ και όλες οι απορίες σας θα λυθούν! χαχαχα! Περρισότερα στην παράσταση!


Δραστηριοποιείστε αρκετά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Ποιες είναι οι ευκολίες και ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς ;

Mόνο δυσκολίες θα έλεγα, έτσι για να φανώ αισιόδοξος (γέλιο). Δε υπάρχουν ευκολίες ούτως ή άλλως στο θέατρο. Δηλαδή και για αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν, ίσως ακούγεται πολύ κλισέ αλλά είναι η μόνη αλήθεια πως ευκολίες δεν υπάρχουν. Η μόνη ευκολία που υπάρχει στο θέατρο είναι ότι κάνεις ένα πράγμα που γουστάρεις, και όταν το κάνεις και είσαι πάνω στη σκηνή ή όταν είσαι στην πρόβα αυτό σου δίνει μεγάλη ευκολία προσωπικά, σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα! Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν καθόλου ευκολίες. Είναι ουσιαστικά δρόμος μετά δυσκολιών.

Τι σας θυμώνει στους συναδέλφους σας;

Δεν με θυμώνει τίποτα συγκεκριμένο στους συναδέλφους μου αν και είμαι άτομο που γκρινιάζει γενικά. Από εκεί και πέρα είναι θέμα συμπεριφοράς ,το πως συμπεριφέρεται ο καθένας δηλαδή είτε είναι στο χώρο του θεάτρου είτε είναι σε οποιοδήποτε άλλο χώρο ,είναι καθαρά θέμα συμπεριφοράς και ανθρωπινής συνδιαλλαγής. Δεν έχει να κάνει συγκεκριμένα με τους συναδέλφους μου, έχει να κάνει με τον άνθρωπο. Βέβαια σε μια συνεργασία πάντα υπάρχουν εντάσεις αλλά και αυτό είναι θεμιτό.

Κατά τη γνώμη σας που χωλαίνει το ελληνικό θέατρο σήμερα;

Δεν ξέρω αν χωλαίνει το ελληνικό θέατρο, χωλαίνει όμως η ελληνική κοινωνία. Εννοώ πως την κατάσταση που ζούμε σήμερα την ξέρουμε όλοι .Μέσα σε αυτή την κατάσταση υπάρχει και το θέατρο. Κακά τα ψέματα οι προτεραιότητες είναι σαφείς στο θεατή, δηλαδή επιζητά την άλλη διασκέδαση παρά το θέατρο. Τουλάχιστον αυτό είναι πολύ έντονο στους Θεσσαλονικείς. Βέβαια όσο και αν αυτό μας στεναχωρεί ,πιστεύω πως εμείς στο ελληνικό θέατρο κάνουμε πολύ καλή προσπάθεια δεδομένων των συνθηκών.

Παρόλα αυτά όμως έρχονται θίασοι από Αθήνα και βλέπουμε πως πηγαίνει ο κόσμος σε αυτές τις παραστάσεις.

Πηγαίνει, γιατί στη Θεσσαλονίκη καλώς ή κακώς λειτουργεί αρκετά το ότι παίζει ο γνωστός από την τηλεόραση. Πάνω κάτω αυτό λειτουργεί και εκτός Ελλάδος.

Οπότε καταλήγουμε ότι παρακολουθούν την παράσταση για τους γνωστούς και όχι για το έργο.

Σίγουρα ένα κομμάτι κόσμου το παρακολουθεί για τους γνωστούς, από εκεί και πέρα υπάρχει και το κομμάτι του κόσμου που ψάχνει, ενημερώνεται, διαλέγει και επιλέγει παραστάσεις. Αλλά ναι, σίγουρα υπάρχει και αυτό το κομμάτι που αναζητά το γνωστό πρόσωπο.

Είστε ικανοποιημένος με την έως τώρα πορεία σας;

Η επαγγελματική μου πορεία είναι κομμάτι της ζωής μου γενικότερα. Υπάρχουν τα πάνω, υπάρχουν τα κάτω αλλά τελικά μένεις με αυτά που έχεις κάνει. Οπότε τα βάζεις κάτω και λες ναι, θα μπορούσα να κάνω και περισσότερα, θα μπορούσα να έχω κάνει και λιγότερα και πορεύεσαι.

Έχετε μετανιώσει για αυτά που έχετε κάνει;

Ότι αποφάσεις πήρα τη στίμη που τις πήρα, καλώς έκανα και τις πήρα ακόμα και αν εκ του αποτελέσματος μπορεί να μην αποδείχτηκαν και οι πιο ώριμες αποφάσεις. Αλλά ξαναλέω πορεύεσαι με αυτά που έχεις δηλαδή δεν χάνεις και τον ύπνο σου.

Πως δικαιολογείτε τον μεγάλο αριθμό σκηνών και παραστάσεων στον ελληνικό χώρο;

Αυτό είναι καλό. Το θέατρο είναι ένας χώρος ανοιχτός για τον κόσμο ,κυρίως για όσους θέλουν να ασχοληθούν με αυτό. Έτσι υπάρχουν και περισσότερες προτάσεις .Βέβαια από κει και πέρα η πορεία δεν είναι κατοστάρι αλλά αγώνας δρόμου μεγάλων αποστάσεων.

Υπάρχει προοπτική για το μέλλον των φοιτητών που αποφοιτούν από τις δραματικές σχολές;

Aς το πάρουμε αλλιώς, Υπάρχει προοπτική σε αυτή τη χώρα γενικότερα . Έχει να κάνει με το πόσο θα αντέξεις τις δυσκολίες ,όσο δεις πως το γουστάρεις. Το θέατρο άλλωστε έχει μεγάλες δυσκολίες. Υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο να σου αρέσει αλλά κάποια στιγμή να θες να κάνεις κάτι άλλο στη ζωή σου πέραν αυτού. Και αυτό είναι και η ομορφιά της ζωής στο κάτω-κάτω. Αλίμονο να φτάσουμε να λέμε πως εγώ θέλω να πεθάνω στη σκηνή .Η σκηνή είναι ένα μέρος του εαυτού σου, αλλά κάποια στιγμή μπορείς να ανακαλύψεις ότι σε ενδιαφέρει και κάτι άλλο. Αλίμονο!


Οι επιτυχίες στο θέατρο λειτουργούν σαν αντίβαρο στα συν και τα πλην της προσωπικής ζωής ενός ηθοποιού;

Για μένα όχι και βασικά δεν θα ήθελα να είναι έτσι. Δεν μπορώ να αντικαταστήσω πράγματα που ίσως θέλω στην προσωπική μου ζωή και δεν τα έχω με επιτυχίες ή αποτυχίες στο θέατρο. Είναι άλλα κομμάτια για παράδειγμα η προσωπική ζωή, η κοινωνική ζωή, η επαγγελματική ζωή που συμπληρώνουν ένα πάζλ όλα αυτά. Τώρα αν θα κάνεις μια επιτυχία στο θέατρο είναι μια καθαρά επαγγελματική επιτυχία. Αλίμονο να πάω να χωρίσω για παράδειγμα επειδή δεν πήγε καλά η παράσταση στο θέατρο.

Είστε ευτυχισμένος από το έργο της δικής σας ζωής;

Καλά είμαι, κοιμάμαι ήσυχος ή όταν δεν κοιμάμαι ξενυχτώ (γέλιο)... Γενικά δεν ψάχνω ευτυχίες. Πάει μέρα με τη μέρα, βλέποντας και κάνοντας, όπως στο θέατρο, έτσι και στη ζωή υπάρχουν τα πάνω-κάτω ,οι καλύτερες ή οι όχι τόσο καλές φάσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση: ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ