ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΔΑΣ: ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το κοινό της Θεσσαλονίκης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει για άλλη μία φορά τον μοναδικό Παναγιώτη Κούδα στην stand up comedy παράσταση  «Πόσο Μόνος είναι αυτός ο Μάκης» που θα φιλοξενηθεί τις Κυριακές του Οκτωβρίου στο BlackBox. Με το μοναδικό του ταλέντο και την ενέργειά του πάνω στη σκηνή, ασχολείται με σημαντικά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον εμπνευστή και πρωταγωνιστή της παράστασης Παναγιώτη Κούδα και να μας μιλήσει σχετικά με την νέα του παράσταση. Απολαύστε τον.. 

Ο τίτλος της νέας σας stand up comedy είναι «Πόσο Μόνος είναι αυτός ο Μάκης» τι ακριβώς πραγματεύεται η παράσταση; 

Πραγματεύεται διάφορα θέματα που συναντάμε όλοι στην καθημερινότητα μας, όπως συνθήματα σε τοίχους, η διαδικασία να φτιάξεις καφέ, πόσο δύσκολο είναι να μάθεις καινούργια πράγματα, οι αλλαγές στο σώμα σου με την ηλικία, οι σχέσεις γονιών και παιδιών. Πάντα βέβαια όπως τα βλέπω και τα αντιλαμβάνομαι εγώ. Αλλά σίγουρα όλοι αναγνωρίζουν αυτές τις καταστάσεις είτε επειδή τις ζούνε οι ίδιοι είτε επειδή τις δέχονται. Ο Μάκης τώρα είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι της παράστασης που μου αρέσει πολύ και από εκεί η αφορμή για τον τίτλο. Μου αρέσει να μιλάω και για πιο «δύσκολα» θέματα. Θεωρώ ότι όταν πιάνεις σημαντικά θέματα που ο κόσμος αντιλαμβάνεται ως σοβαρά, είναι μεγαλύτερη πρόκληση αλλά και μεγαλύτερη απόλαυση να καταφέρεις να βγάλεις γέλιο από αυτά. Αρκεί και το κοινό να είναι διατεθειμένο να σε ακολουθήσει.



Ποια ήταν η αφορμή για να γράψετε την παράσταση και από πού αντλείτε την έμπνευση σας; 

Δεν υπάρχει μια αφορμή μόνο για μια παράσταση Stand up. Για να κάνεις αυτήν την τέχνη, γράφεις συνέχεια, με κάθε αφορμή και για διάφορα θέματα. Όταν έχεις συμπληρώσει αρκετό υλικό, και όταν το έχεις δοκιμάσει σε πολλές πολλές παραστάσεις, παίζοντας από 5 έως 30 λεπτά κάθε φορά, το συγκεντρώνεις σε μία παράσταση solo. Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύει το Stand up, δεν γίνεται αλλιώς. Δεν περιμένεις να σου έρθει έμπνευση, δεν δουλεύει έτσι σε καμία τέχνη. Απλά βάζεις το κεφάλι κάτω και δουλεύεις, και όσο το παλεύεις τόσο βγάζεις και αποτέλεσμα. 

Υπάρχουν κοινά ανάμεσα στον ήρωα της παράστασης των Μάκη με τον Παναγιώτη, βλέπετε κάπου δικά σας στοιχεία; 

Όπως σας είπα και πριν, δεν υπάρχει μόνο ένα θέμα σε μια παράσταση. Και δεν υπάρχει κανένας Ήρωας. Στο stand up δεν παίζεις ρόλους. Είσαι ο εαυτός σου και μιλάς για αυτά που σε ενδιαφέρουν με την δική σου οπτική ματιά που πρέπει να είναι ξεκάθαρα κωμική. Δεν είναι θέατρο για να παίζουμε ρόλους ή άλλους χαρακτήρες. Τα πάντα είναι μια αφορμή για να μιλήσεις εσύ. Το ίδιο ισχύει και με τον Μάκη που δεν γνωρίζω και δεν θα γνωρίσω ποτέ. Κατά πάσα πιθανότητα πάντως δεν μοιάζουμε ιδιαίτερα. 
Μετά το τέλος της παράστασης τι είναι αυτό που θέλετε να μείνει στον θεατή πέρα από το κωμικό στοιχείο; 

Σίγουρα θέλω να γελάσει πολύ. Αλλιώς δεν θα έκανα stand up. Το βασικό είναι η διασκέδαση. Από εκεί και πέρα, σε κάποια θέματα, αν καταφέρω να του δείξω μια άλλη οπτική γωνιά για κάποια θέματα, ή αν δείξω ότι το να μιλάμε για κάποια θέματα που θεωρούνται taboo είναι υποκρισία θα ήταν επιτυχία. Επίσης μισώ το Political Correctness. To θεωρώ απαίσιο σαν ιδέα και υποκριτικό. 

Είναι η 3η solo παράσταση. Είναι δύσκολο να είστε μόνος πάνω στη σκηνή; 

Προφανώς έχει δυσκολίες. Όταν μια παράσταση δεν πάει όπως περίμενες, όταν είσαι κουρασμένος, όταν υπάρχουν στιγμές που δεν θες να είσαι εκεί, δεν υπάρχει τρόπος να κάνεις πίσω. Αλλά η ανταμοιβή είναι μεγαλύτερη όταν όλα πάνε καλά. Οπότε για αυτό το κάνουμε. Μεγάλη δυσκολία, μερικές φορές σημαίνει και μεγαλύτερη επιβράβευση. 

Είστε ο διοργανωτής του Φεστιβάλ Κωμωδίας Ξάνθης πως ξεκίνησε όλο αυτό και τι σημαίνει για εσάς;

Ξεκίνησε το 2011. Είχα δει αντίστοιχα φεστιβάλ στο εξωτερικό και ήθελα να το δω και στην Ελλάδα. Ήθελα να το κάνω, για να δώσω στον κόσμο – ιδίως της επαρχίας – την ευκαιρία να δει ποιοτική κωμωδία. Ευτυχώς βρέθηκε στον δρόμο μου ο Δημήτρης Δημόπουλος που στην αρχή με πέρασε για τρελό, μετά κατάλαβε πως και αυτός είναι μάλλον τρελός, με βοήθησε πολύ και το στήσαμε μαζί. Μην τα πολυλογώ, φέτος πάμε για το 5ο. Υπάρχουν πλέον 3 κωμικά φεστιβάλ στην Ελλάδα (Αβατον – Αθήνα, Act – Πάτρα και της Ξάνθης) και ένα στα σκαριά στην Θεσσαλονίκη. 

Ποια είναι η γνώμη σας για το Stand Up Comedy στην Ελλάδα; Πιστεύετε ότι μπορεί να εξελιχθεί και να διαδοθεί περισσότερο στο κοινό; 

Το stand up γίνεται όλο και πιο αναγνωρίσιμο. Θα έλεγα ότι είναι στο επίπεδο που ήταν σε άλλες χώρες πριν από αρκετά χρόνια, όταν υπήρχαν πολλοί νέοι κωμικοί που σε συνδυασμό με κάποιους παλαιότερους παρουσίασαν ένα μείγμα με νέα στοιχεία, νέα πρόσωπα, καινούργιες ιδέες, πολύ δουλειά με σωστό και δομημένο τρόπο και εν τέλει πολύ αξιόλογη κωμωδία με αποτέλεσμα να υπάρξει και το αντίστοιχο ενδιαφέρον από το κοινό. Απλά η διαφορά είναι ότι εκεί όλοι οι κωμικοί βρήκαν και ευκαιρίες στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στον κινηματογράφο, στο θέατρο να δείξουν την δουλειά τους ή να δημιουργήσουν άλλα πράγματα. Με αποτέλεσμα να γιγαντωθεί η όλη σκηνή. Εδώ δεν πρόκειται να γίνει αυτό ποτέ. Αλλά πλέον υπάρχει πολύ κόσμος που έρχεται στις παραστάσεις, περνάει καλά και από αυτήν την άποψη πάμε πολύ καλά. 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; 

Για αυτήν την σεζόν θα ταξιδέψω όπου μπορώ με την παράσταση. Από του χρόνου θα ξεκινήσω να δουλεύω καινούργια πράγματα. 

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση: Πόσο Μόνος είναι αυτός ο Μάκης 

Συνέντευξη : Μαρία Γούσιου