ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΣΑΒΒΑ: ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ


Με αφορμή την θεατρική παράσταση της Θηρεσίας Βάλζερ «Eίμαι σαν εσάς, λατρεύω τα μήλα», που την ανεβάζει το Θέατρο Αυλαία, το Townsendia είχε την ευκαιρία να μιλήσει με την Μαριάννα Παπασάββα, μια από τις πρωταγωνίστριες του έργου.

Είμαι σαν εσάς, λατρεύω τα μήλα. Ιδιαίτερος τίτλος. Ποιο είναι ακριβώς το νόημα του;

Είναι όντως ένας ιδιαίτερος τίτλος. Το προφανές είναι ότι αυτές οι τρεις προσωπικότητες δεν διαφέρουν από όλους τους υπόλοιπους. Ναι, είμαστε σαν κι εσάς! Λατρεύουμε τα μήλα, τρώμε μήλα! Σε ποιον δεν αρέσουν τα μήλα. Παρόλαυτα πιστεύω ότι η Walser επέλεξε αυτόν τον τίτλο για να τονίσει το ακριβώς αντίθετο. Εξάλλου σε αυτό το έργο είναι ξεκάθαρο ότι η συγγραφέας διακωμωδεί τις ηρωίδες της.

Πώς είναι να υποδύεστε μια προσωπικότητα σαν τη Μάργκοτ Χόνεκερ;

Γενικότερα στο θέατρο είναι δύσκολο να υποδύεσαι υπαρκτά πρόσωπα. Ιδίως όταν είναι τόσο ηγετικές μορφές που προσπάθησαν με τον τρόπο τους να αλλάξουν τον κόσμο. Η Μαργκοτ Χόνεκερ είχε ένα όραμα και προσπάθησε να το υλοποιήσει. Άσχετα με το αν εγώ συμφωνώ ή όχι, σαν ηθοποιός αυτή είναι η αφετηρία μου. Να βρω ποια είναι η αλήθεια της.

Τι θέματα αναδεικνύονται κατά τη διάρκεια της παράστασης;

Στην παράσταση αναδεικνύονται θέματα όπως είναι η εξουσία και η κατάχρηση της, η εμμονή αυτών των προσωπικοτήτων στο όραμα και στις ιδέες τους που για να τις υλοποιήσουν φτάνανε στο να καταπιέζουν το λαό τους, στην έννοια της ελευθερίας και πόσο σημαντικό είναι για τον άνθρωπο να πιστεύει ότι είναι ελεύθερος και πολλά άλλα.

Σκοπός του έργου είναι να αναδείξει ή να επικρίνει αυτές τις προσωπικότητες;

Νομίζω ότι η Walser θέλει εξ αρχής να τις επικρίνει. Για αυτό και χρησιμοποιεί το ρόλο του διερμηνέα, ο οποίος με τον τρόπο του μπερδεύει συνεχώς τις καταστάσεις.


 Πώς ήταν η συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της παράστασης;

Με τους περισσότερους ηθοποιούς έχουμε ξανασυνεργαστεί όπως και με το σκηνοθέτη Σαράντο Ζερβουλάκο. Οπότε μπορώ να πω ότι παρότι οι πρόβες γίνανε σε τρεις διαφορετικές γλώσσες, βρήκαμε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας. Όταν υπάρχει ηρεμία και εμπιστοσύνη στο σκηνοθέτη, όλα γίνονται πολύ πιο εύκολα. Εγώ απλά εύχομαι για τον εαυτό μου να συναντώ πάντα τέτοιους συνεργάτες.

Πολιτική ματαιότητα και κατάχρηση εξουσίας. Τι έχουν να πουν για αυτά οι χαρακτήρες του έργου;

Άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στο πολιτικό προσκήνιο σπάνια αποδέχονται τα λάθη τους. Είναι δύσκολο να εγκαταλείψεις τις πεποιθήσεις σου. Γιατί ουσιαστικά αυτές σου δώσανε την εξουσία. Δυστυχώς οι χαρακτήρες του έργου δεν φαίνεται να έχουν μετανιώσει για κάτι. Ίσα ίσα που επιμένουν στις θέσεις τους. Η Μάργκοτ Χόνεκερ μέχρι το τέλος της ζωής της, πέθανε το Μάιο, θεωρούσε ανόητους όσους προσπάθησαν να πηδήξουν το τείχος του Βερολίνου.

Υπάρχει κάποιο γενικότερο μήνυμα που θέλει το έργο να περάσει στο κοινό;

Πιστεύω ότι ο κάθε θεατής θα πρέπει να λάβει το δικό του μήνυμα από την παράσταση. Αν ρωτούσατε εμένα θα έλεγα ότι το μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει να ζούμε με εμμονές. Ας δούμε μπροστά σε ένα όραμα που θα συμπεριλαμβάνει και τους άλλους. Όχι μόνο τον εαυτό μας.

Ποιες είναι οι δυσκολίες του επαγγέλματος και τι θα συμβουλεύατε στους νέους ηθοποιούς;

Οι δυσκολίες του επαγγέλματος.. Ίσως να είναι και περισσότερες από τις ευκολίες. Προς Θεού, δεν θέλω να αποτρέψω τους νέους από το χώρο της υποκριτικής. Ίσα ίσα πιστεύω ότι έχει να προσφέρει πολλά στην ψυχή ενός ανθρώπου. Αρκεί κάποιος να επιλέξει μια καλή σχολή και να βρεθεί κοντά στους σωστούς ανθρώπους. Αυτό που συμβουλεύω τους νέους είναι να το δοκιμάσουν. Ο καθένας από εμάς ζει διαφορετικά την ίδια εμπειρία. Καλό θα ήταν όμως να σπουδάσουν και κάτι άλλο παράλληλα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αμέσως μετά την παράσταση «Είμαι σαν εσάς, λατρεύω τα μήλα», ξεκινάω πρόβες με την ομάδα Hippo για το παιδικό έργο «Η Αυγή και ο Ανθός» του Θωμά Βελισσάρη που θα παρουσιαστεί στον πολυχώρο ΕΝΩ και σε σχολεία της Βορείου Ελλάδος και όχι μόνο. Και φυσικά περιμένουμε και το επομένο πρότζεκτ με τον Σαράντο Ζερβουλάκο, αλλά αυτά θα τα πούμε την επόμενη φορά!

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση πιέστε εδώ: ΕΙΜΑΙ ΣΑΝ ΕΣΑΣ, ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΑ ΜΗΛΑ

Συνέντευξη: Ράνια Κοτινοπούλου